Τα πλήρως αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως το 2025, βάσει νέων κυβερνητικών σχεδίων που υποστηρίζονται από επένδυση 100 εκατ. λιρών.

Νέο σχέδιο για αυτόνομα οχήματα και διαβούλευση για την ασφάλεια

Στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να κυκλοφορούν αυτόνομα οχήματα ως το 2025 χάρη στα νέα κυβερνητικά σχέδια – που υποστηρίζονται από 100 εκατ. λίρες – τα οποία δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια μέσω νέων νόμων και δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Ορισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, πούλμαν και φορτηγών, με χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης θα μπορούν να κυκλοφορήσουν σε αυτοκινητόδρομους το επόμενο έτος και το πρόσφατο σχέδι ορίζει νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει την ασφαλή ευρύτερη διάθεση των αυτόνομων οχημάτων έως το 2025. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο να επωφεληθεί πλήρως από την αναδυόμενη αγορά αυτόνομων οχημάτων – η οποία μπορεί να δημιουργήσει έως και 38.000 θέσεις εργασίας και να έχει αξία περίπου 42 δισ. λίρες.

Το όραμα της βρετανικής κυβέρνησης για τα αυτόνομα οχήματα υποστηρίζεται από συνολικά 100 εκατ. λίρες, τα 34 εκατ. των οποίων αφορούν σε έρευνα για την υποστήριξη των εξελίξεων στον τομέα της ασφάλειας και την θέσπιση λεπτομερέστερης νομοθεσίας: Περιλαμβάνει την έρευνα της απόδοσης των αυτόνομων αυτοκινήτων σε κακές καιρικές συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με πεζούς, άλλα οχήματα και ποδηλάτες.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης πως 20 εκατ. λίρες, ως μέρος των συνολικών 100 εκατ. λιρών, θα διατεθούν για υπηρεσίες αυτόνομης οδήγησης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα επιτυχημένα έργα θα βοηθήσουν π.χ. στην παράδοση προϊόντων με αυτόνομα οχήματα ή λεωφορείων εξυπηρέτησης επιβατών στα αεροδρόμια. 6 εκατ. λίρες θα χρησιμοποιηθούν επίσης για περαιτέρω έρευνα αγοράς και για υποστήριξη της εμπορευματοποίησης της τεχνολογίας.

Τα αυτόνομα οχήματα θα προσφέρουν λύσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις μετακινήσεις επιβατών, ειδικά σε όσους δεν οδηγούν, θα συνδέουν καλύτερα τις αγροτικές κοινότητες και θα μειώσουν τις οδικές συγκρούσεις που προκαλούνται από ανθρώπινα λάθη. Περαιτέρω, στο μέλλον θα μπορούν, για παράδειγμα, να παρέχουν προσαρμοσμένες κατ’ απαίτηση ανταποκρίσεις από αγροτικές πόλεις και χωριά με υπάρχουσες επιλογές δημόσιας συγκοινωνίας. Επίσης θα παρέχουν πιο άμεσες και έγκαιρες υπηρεσίες που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες, όπως σχολικές και ιατρικές.

Τα οχήματα που μπορούν να κινηθούν μόνα τους σε αυτοκινητόδρομους θα είναι διαθέσιμα προς αγορά εντός του επόμενου έτους, για τα οποία οι χρήστες θα χρειάζονται άδεια οδήγησης, ώστε να μπορούν να τα οδηγούν σε άλλους δρόμους. Άλλα αυτόνομα οχήματα, που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα σε δημόσιες συγκοινωνίες ή παράδοση, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους έως το 2025, χωρίς να απαιτείται άδεια οδήγησης, επειδή θα κινούνται μόνα τους σε όλη τη διαδρομή.

“Θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης και της χρήσης αυτής της φανταστικής τεχνολογίας και γι’ αυτό επενδύουμε εκατομμύρια σε ζωτικής σημασίας έρευνα για την ασφάλεια και θεσπίζουμε νομοθεσία για να εξασφαλίζουμε ότι θα έχουμε τα πλήρη οφέλη που υπόσχεται αυτή η τεχνολογία”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps.

Ακόμα, η βρετανική κυβέρνηση διαβουλεύεται για μια “φιλοδοξία ασφαλείας” ώστε τα αυτόνομα οχήματα να είναι τόσο ασφαλή όσο ένας ικανός και προσεκτικός οδηγός. Αυτή η φιλοδοξία αφορά στα πρότυπα που πρέπει να πληρούν τα οχήματα για να επιτρέπεται η «αυτόνομη οδήγηση» στους δρόμους και οι κατασκευαστές θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις εάν δεν πληρούνται τα πρότυπα.

Οι νέοι νόμοι θα βασίζονται στην υφιστάμενη νομοθεσία και θα αναφέρουν ότι οι κατασκευαστές είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειες του οχήματος κατά την αυτόνομη οδήγηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο άνθρωπος οδηγός δεν θα είναι υπεύθυνος για περιστατικά που σχετίζονται με την οδήγηση όσο το όχημα έχει τον έλεγχο.

Προηγούμενο άρθροΤο Jeep Gladiator σε έντονο κίτρινο High Velocity Yellow
Επόμενο άρθροFiat X1/9: τα 50α γενέθλια του “supercar”