Η αμιγώς ηλεκτρική A110 E-ternité, είναι το αποτέλεσμα διερευνητικής εργασίας που γεφυρώνει το διάσημο παρελθόν με ένα 100% ηλεκτρικό μέλλον.

«Επιθυμώ να εξηλεκτρίσω την Alpine για να διατηρηθεί το όνομά της στην αιωνιότητα». Αυτό εξέφρασε ο Luca de Meo λίγο μετά την άφιξή του στο Renault Group. Η πρόκληση έγινε δεκτή από τον Laurent Rossi, CEO της Alpine, και τους μηχανικούς της μάρκας. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, μια ειδική ομάδα μετέτρεψε αυτήν την τρελή ιδέα σε πραγματικότητα και, για να ολοκληρώσει, αδραξε την ευκαιρία να αφαιρέσει την οροφή.

Το αποτέλεσμα αυτής της διερευνητικής εργασίας είναι η 100% ηλεκτρική A110 E-ternité, που θα γιορτάσει τα 60 χρόνια της. Γεφυρώνοντας το διάσημο παρελθόν με ένα 100% ηλεκτρικό μέλλον, απεικονίζει την προσπάθεια της Alpine για ανάπτυξη της γκάμας νέων μοντέλων της.

Μια δύσκολη πρόκληση

Για πάνω από δέκα χρόνια, το Renault Group πρωτοπορεί στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και έχει αποκτήσει πλήθος πολύτιμων εμπειριών σε όλα τα πεδία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ως εκ τούτου, είναι πολύ φυσικό οι ομάδες της Alpine να σκέφτηκαν το θέμα πολύ νωρίτερα.

Η άφιξη του Luca de Meo και η ανακοίνωση αμιγούς ηλεκτρικής αυτονομίας για την Alpine έδωσαν σαφή κατεύθυνση στο έργο των ομάδων και την ευκαιρία να διερευνήσουν την ηλεκτροκίνηση. Ο στόχος υπήρξε ξεκάθαρος: να εξηλεκτριστούν τα επόμενα οχήματα Alpine ξεκινώντας από την A110, γνωστή για το μικρό βάρος και την ευελιξία της, μέσω ρεαλιστικού προϋπολογισμού.

«Μια ανεπίλυτη αντίφαση» για κάποιους, «μια πρόκληση αντάξια της Alpine» για τις ενθουσιώδεις ομάδες της μάρκας.

Τεχνολογία και καινοτομία στον πυρήνα του έργου

Η εντολή ήταν απλή: ηλεκτροκίνηση της A110 και ανάλογες επιδόσεις, ευστάθεια και ευελιξία με της Alpine A110 εσωτερικής καύσης, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες, την εμπειρία και τις τεχνολογίες του Ομίλου.

Για να εμπλουτίσει λίγο περισσότερο αυτήν την πρόκληση, η Alpine προσθέτει τέσσερις καινοτομίες:

  • το καινοτόμο σύστημα πολυμέσων που χρησιμοποιεί το προσωπικό tablet του οδηγού για διαισθητική και φυσική εμπειρία συνδεσιμότητας, μέσω Google ή Android και συγκεντρώνει όλες τις εφαρμογές σε μία μόνο συσκευή
  • το υπερσύγχρονο πολυκάναλο ηχοσύστημα 8 ηχείων (surround).
  • καινοτόμα υλικά για απόδοση και βιωσιμότητα
  • λύση ανοικτής οροφής που επιτρέπει την απόλαυση της ηλεκτρικής τεχνολογίας: την ονειρική οδήγηση μιας ηλεκτρικής Alpine A110 στην ύπαιθρο, αθόρυβα.

Οι προκλήσεις του συστήματος κίνησης

  • Σύστημα κίνησης και συστοιχία μπαταριών από τον Όμιλο

Σαν μάρκα του Renault Group, ήταν φυσικό να εξετάσει γι’ αυτό το νέο έργο τα παρελκόμενα και τις τεχνολογίες που ήδη διέθετε ο όμιλος. Οι μπαταρίας είναι πανομοιότυπες με αυτές του 100% ηλεκτρικού Mégane E-Tech. Ωστόσο, για να επιτευχθεί βέλτιστη κατανομή βάρους και να τοποθετηθούν οι δώδεκα μονάδες μπαταριών, έπρεπε να σχεδιαστούν συγκεκριμένες θήκες για την A110 και να προσαρμοστεί η εσωτερική αρχιτεκτονική. Έτσι, τέσσερις μονάδες τοποθετήθηκαν μπροστά και οκτώ πίσω. Για να δοθεί λύση, οι μηχανικοί τοποθέτησαν αυτές τις μονάδες με «πρωτότυπο» τρόπο.

Παρά την προσθήκη αυτών των δώδεκα μονάδων, το συνολικό βάρος της Alpine A110 E-ternité παραμένει ιδιαίτερα ελαφρύ με μόλις 258 κιλά επιπλέον, χάρη στην περιορισμένη μάζα της συστοιχίας μπαταριών (392 κιλά).

  • Κιβώτιο ταχυτήτων που αναπτύχθηκε ειδικά από την Alpine

Προκειμένου να ξεφύγουμε από το κλασικό 0 έως 100 χλμ/ώρα τελική ταχύτητα και τη συνεχή επιδίωξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί μεγάλες μπαταρίες, προστέθηκε ένα καινοτόμο κιβώτιο ταχυτήτων στον «στάνταρ» κινητήρα.

Κανένα εσωτερικά διαθέσιμο κιβώτιο ταχυτήτων δεν επέτρεπε στους μηχανικούς της Alpine να ανταποκριθούν στις άμεσες απαιτήσεις της A110 E-ternité. Έπρεπε να βρεθεί ένα ήπιο και αποδοτικό κιβώτιο με καλή ροπή, ελαφρύ και συμπαγές.

Έγινε εσωτερική έρευνα για κιβώτιο ταχυτήτων, με την συνεργασία του προμηθευτή κιβωτίων της Alpine, με διπλό συμπλέκτη (DCT) και ηλεκτρονικό έλεγχο, όπως της A110 με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά με συμπλέκτες ειδικών διαστάσεων υψηλής ροπής. Η λύση διπλού συμπλέκτη δεν επιτρέπει διακοπή ροπής και είναι συμπαγής και ελαφρά.

  • Ηλεκτρονικό σύστημα: επιτυχημένη μεταμόσχευση διττής τεχνολογίας

Η ομάδα της Alpine επέδειξε εφευρετικότητα στο ηλεκτρονικό σύστημα, συνδυάζοντας δύο αρχιτεκτονικές ηλεκτρονικού εξοπλισμού δεκαετούς διαφοράς. Αυτή η καινοτομία παρέχει την ευκαιρία απλοποίησης της αρχιτεκτονικής ή της συνεχούς βελτίωσης, επιτρέποντας την διατήρηση των χαρακτηριστικών του κινητήρα εσωτερικής καύσης AS1 και προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά του τομέα EV, καθώς και άλλα, όπως την δυνατότητα «Υπέρβασης» ή την δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ δύο μπαταριών.

Εγκαταστάθηκε μια μονάδα ηλεκτρονικού ελέγχου (ECU) για διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο συστημάτων. Αυτή η καινοτομία επιτρέπει την απλοποίηση της αρχιτεκτονικής ή την συνεχή βελτίωση του προϊόντος καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Καινοτόμα χαρακτηριστικά

Η A110 E-ternité προσφέρει ακόμα περισσότερα, με νέο εξοπλισμό που αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς της Alpine.

  • Πολυαναμενόμενη ανοικτή οροφή

Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει απαίτηση για κάμπριο Α110. Η Alpine αποφάσισε να την ικανοποιήσει. Η δυσκολία ήταν να βρεθεί λύση ταχείας ενσωμάτωσης αφαιρούμενης οροφής στη δομή της Alpine A110. Οι μηχανικοί συνέλαβαν μια απλή και ελαφρά λύση, που δεν επηρεάζει την ακαμψία της A110, με δύο χυτά κελύφη οροφής ανακυκλωμένου άνθρακα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο εργοστάσιο.

  • Κεντρική οθόνη & ηχοσύστημα

Η Alpine έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός οχήματος όμορφου και αποδοτικού. Επομένως το πιλοτήριο πρέπει να αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό. Η ομάδα κατάφερε να συνδυάσει τις σχεδιαστικές απαιτήσεις με την ηλεκτρονική αρχιτεκτονική. Η λύση: η καλωδίωση έγινε απευθείας στο ταμπλό και χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος υπολογιστής διασύνδεσης. Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ενσωματώνει:

    • το υπερσύγχρονο ηχοσύστημα 8 ηχείων, συμπεριλαμβανομένου subwoofer για απόδοση surround, χάρη σε ένα κεντρικό και δύο νέα ηχεία πίσω.
    • το καινοτόμο σύστημα πολυμέσων που χρησιμοποιεί ως οθόνη το προσωπικό tablet του οδηγού και προβάλλει την γνώριμη διαμόρφωση και τις εφαρμογές του χρήστη. Αυτή η λύση παρέχει διαρκώς ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα σε συνδυασμό με τις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες οθόνης.
  • Καινοτόμα υλικά

Ελαφρά και φιλικά προς το περιβάλλον, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα βασικά μέρη είναι κατασκευασμένα από λινάρι. Αναπτύχθηκε επίσης και δεύτερο πρότυπο E-ternité με αυτήν την νέα τεχνολογία σε μέρη όπως το καπό, η οροφή, το πίσω παράθυρο, η μάσκα, ο σκελετός των καθισμάτων και η πίσω φούστα. Το υλικό παράγει η εταιρεία Terre de Lin, κοντά στην Dieppe (Νορμανδία, Γαλλία). Ανθεκτικό σαν ανθρακόνημα και με καλύτερη ακουστική, το λινάρι είναι υλικό του μέλλοντος.

Αυτή η νέα εμπειρία καθιστά δυνατή την προετοιμασία για το μέλλον. Πράγματι, ο σχεδιασμός των επί μέρους εξαρτημάτων είναι πλέον συμβατός με διάφορα συνθετικά υλικά, που σημαίνει πως το ίδιο καλούπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σύνθετων ινών άνθρακα, γυαλιού ή λιναριού.

Υποσχόμενη έρευνα για το μέλλον!

Προηγούμενο άρθροHitachi Smart Mobility Suite: Ψηφιοποιημένες μεταφορές
Επόμενο άρθροDucato: Van οf τhe Year από το Auto Express