
Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν προκαλεί ήδη ισχυρούς τριγμούς στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Από τις 28 Φεβρουαρίου, η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ ουσιαστικά ανεστάλη, ενώ περίπου 20 εκατ. βαρέλια πετρελαίου διέρχονται καθημερινά από το πέρασμα, σύμφωνα με την AlixPartners.
Η περιοχή αποτελεί κρίσιμο δίαυλο και για υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλουμίνιο, χάλυβα και βασικά πλαστικά. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σχεδόν 7% στις 2 Μαρτίου, αγγίζοντας τα 82 δολάρια πριν σταθεροποιηθούν στα 78, με αναλυτές να προειδοποιούν για ενδεχόμενη άνοδο άνω των 100 δολαρίων αν η κρίση παραταθεί. Την ίδια ώρα, η μέση τιμή βενζίνης στις ΗΠΑ διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 3 δολάρια το γαλόνι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτου.
Μία ενδεχόμενη διακοπή παραγωγής ή επέκταση της σύγκρουσης προς Ερυθρά Θάλασσα και Σουέζ θα εντείνει τον πληθωρισμό κόστους σε μια βιομηχανία που ήδη πιέζεται από δασμούς και έντονο ανταγωνισμό. Οι αναταράξεις στις θαλάσσιες μεταφορές, μαζί με τα αυξημένα ναύλα και τα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου, θα πιέσουν σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα των ομίλων. Αναμφίβολα, όσοι έχουν περιορισμένη διαφοροποίηση προμηθευτών πιθανότατα να αντιμετωπίσουν έλλειψη πρώτων υλών. Οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και το ευάλωτο διεθνές εμπορικό περιβάλλον επιβαρύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και αναπόφευκτα θα ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην παραγωγική διαδικασία. Αν η αστάθεια παγιωθεί, τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρος, ο κίνδυνος επιβράδυνσης ή ακόμα και ύφεσης.













