
Ο νέος προσωρινός CEO του Ομίλου Renault, και μέχρι πρότινος επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών, Duncan Minto, βρέθηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα στη θέση να εξηγεί μια προειδοποίηση για χαμηλότερα κέρδη στους αναλυτές, στις 15 Ιουλίου.
Οι επενδυτές αντέδρασαν έντονα, με τη μετοχή της Renault να υποχωρεί κατά 16% στις πρώτες συναλλαγές της 16ης Ιουλίου. Ήταν η πρώτη προειδοποίηση για πτώση κερδών από τότε που ο πρώην CEO Luca de Meo ανέλαβε τη ζημιογόνο τότε Renault, τον Ιούλιο του 2020 — και δείχνει τις άμεσες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο ο Minto όσο και ο πρόεδρος Jean-Dominique Senard, οι οποίοι θα συνεπικεφαλούν τον Όμιλο έως ότου οριστεί μόνιμος διευθύνων σύμβουλος.
Η μείωση των προσδοκιών για το περιθώριο λειτουργικού κέρδους ήταν σχετικά ήπια — στο 6,5% για φέτος από 7,0% προηγουμένως — και η Renault παρουσίαζε ρεκόρ κερδών επί de Meo, ο οποίος θα αναλάβει τώρα διευθυντική θέση στον όμιλο πολυτελείας Kering.
Ο Minto απέδωσε την αναθεώρηση σε υποχώρηση της ζήτησης για επαγγελματικά van — βασικός τομέας δραστηριότητας για τη Renault — σε αυξημένες εμπορικές πιέσεις στην Ευρώπη και σε πτώση της αγοράς στη Γαλλία, που είναι η μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας. Οι πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων υποχώρησαν κατά 12%, ενώ τα επιβατικά αυτοκίνητα μειώθηκαν κατά 8% στη Γαλλία έως τον Ιούνιο.
«Είναι κρίμα να βρισκόμαστε στο 6% (περιθώριο) όταν περιμέναμε υψηλότερα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο, αλλά παραμένει θετική η δυναμική, αφού προβλέπουμε λειτουργικό περιθώριο 6,5% για το σύνολο της χρονιάς», δήλωσε στους αναλυτές.
Ο Minto ανέφερε πως η Renault θα λάβει άμεσα μέτρα περιορισμού του κόστους, ενώ θα ανακοινωθούν και επιπλέον ενέργειες στις 31 Ιουλίου, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. Το βιβλίο παραγγελιών της Renault παραμένει ισχυρό, ενώ έχουν προγραμματιστεί νέες κυκλοφορίες, όπως το Dacia Bigster και το ηλεκτρικό Renault 4. Οι πωλήσεις LCV αναμένεται επίσης να ενισχυθούν με νέες εκδόσεις του ανανεωμένου μεγάλου van Master.
«Τα στοιχεία υπάρχουν ώστε να αποδώσουμε καλύτερα το δεύτερο εξάμηνο», σημείωσε.
Ο Minto, ο Senard και ο επόμενος μόνιμος CEO της Renault θα αντιμετωπίσουν επιπλέον προκλήσεις.
Νέος κύκλος μοντέλων υπό την πίεση των εκπομπών
Ο de Meo αποχωρεί από τη Renault λίγο μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου Renaulution, που επανέφερε την εταιρεία στην κερδοφορία μέσα σε περίπου έναν χρόνο και της εξασφάλισε ρεκόρ περιθωρίων κέρδους έως το 2024. Το επόμενο στρατηγικό σχέδιο, με την ονομασία Futurama, αναμένεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο.
Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος CEO ίσως έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Futurama θα είναι περισσότερο τεχνικός οδικός χάρτης παρά καθοριστικό στρατηγικό πλάνο για το μέλλον και την εξέλιξη των μοντέλων.
Η πρώτη κίνηση του de Meo ήταν η πλήρης αναθεώρηση του προγράμματος μοντέλων — με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έγκριση του ρετρό Renault 5 EV, που φαίνεται να είναι επιτυχημένο — και η στροφή σε οχήματα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, δηλαδή στα compact και μεσαία, αντί για mini και μικρά αυτοκίνητα.
Αυτός ο κύκλος μοντέλων φτάνει πλέον στο τέλος του, με το ηλεκτρικό SUV Renault 4 να μπαίνει στην παραγωγή φέτος. Ο νέος κύκλος ξεκινά το φθινόπωρο με την επόμενη γενιά Clio, που διαδέχεται το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο της Ευρώπης — σε μια δύσκολη συγκυρία για την ήπειρο. Οι κανονισμοί εκπομπών θα γίνουν αυστηρότεροι μέχρι το 2035, όταν όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές. Αν και αυτό ενδέχεται να αλλάξει από μελλοντικά Ευρωκοινοβούλια, ο επόμενος CEO θα πρέπει να σχεδιάσει με βάση το σενάριο της σταδιακής κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης (ICE) και της επιτάχυνσης των ηλεκτρικών οχημάτων (BEVs).
Κατασκευαστές όπως η Stellantis έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν εργοστάσια ICE εάν δεν καταφέρουν να πουλήσουν επαρκή αριθμό BEVs ώστε να τηρήσουν τους στόχους εκπομπών του στόλου τους. Με δύο ξεχωριστά δίκτυα εργοστασίων — για ICE και για BEV — και η Renault είναι ευάλωτη, αν και έχει αυξήσει την παραγωγή για λογαριασμό των πρώην εταίρων της συμμαχίας Nissan και Mitsubishi.
Οικονομικά αποτελέσματα Α’ εξαμήνου 2025 (προκαταρκτικά)
Ο Όμιλος Renault ανακοίνωσε, ειδικότερα, τα προκαταρκτικά οικονομικά στοιχεία για το Α’ εξάμηνο του 2025:
- Έσοδα Ομίλου: 27,6 δισ. ευρώ (+2,5%)
- Περιθώριο λειτουργικού κέρδους: 6,0% των εσόδων
- Ελεύθερες ταμειακές ροές: 47 εκατ. ευρώ
(περιλαμβάνεται αρνητική μεταβολή στο κεφάλαιο κίνησης, εκτιμώμενη στα περίπου -900 εκατ. ευρώ, χωρίς τον φορολογικό αντίκτυπο)
Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από ασθενέστερες επιδόσεις τον Ιούνιο, λόγω:
- χαμηλότερων του αναμενόμενου όγκων πωλήσεων,
- αυξημένης εμπορικής πίεσης λόγω συνεχούς πτώσης της λιανικής αγοράς και υποαπόδοσης των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων σε μια καταρρέουσα ευρωπαϊκή αγορά,
- καθυστερήσεων στη χρέωση τιμολογίων τις τελευταίες ημέρες του μήνα.
Η σημαντικά αρνητική μεταβολή στο κεφάλαιο κίνησης οφείλεται σε:
- υψηλότερη παραγωγή στο τέλος του 2024 σε σχέση με το τέλος Ιουνίου 2025,
- υψηλότερα αποθέματα Ομίλου σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2024, λόγω των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες πωλήσεων του Ιουνίου. Ωστόσο, τα συνολικά αποθέματα (Όμιλος + ανεξάρτητοι έμποροι) ανήλθαν σε 530.000 οχήματα στο τέλος Ιουνίου, μειωμένα σε σχέση με τον Μάρτιο 2025 (560.000 οχήματα).
Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των τάσεων στην αγορά αυτοκινήτου και την αυξανόμενη εμπορική πίεση από τους ανταγωνιστές, καθώς και την αναμενόμενη συνέχιση της πτώσης της λιανικής αγοράς, ο Όμιλος Renault στοχεύει τώρα για το σύνολο του 2025:
- σε λειτουργικό περιθώριο περίπου 6,5% (από ≥7% προηγουμένως),
- και ελεύθερες ταμειακές ροές μεταξύ 1,0 και 1,5 δισ. ευρώ (από ≥2 δισ. ευρώ προηγουμένως).