Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει μια πιθανή συμφωνία η οποία θα επέτρεπε στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν και εξάγουν οχήματα από τις ΗΠΑ να εισάγουν αυτοκίνητα από την ΕΕ με μειωμένους δασμούς, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Κομισιόν να επιτύχει εμπορική συμφωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και θα αντικαθιστούσε τον βαρύ δασμό 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Μια τέτοια συμφωνία θα ευνοούσε ξεκάθαρα τις αυτοκινητοβιομηχανίες που διατηρούν μεγάλες παραγωγικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αμερικανική παραγωγή τους για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε δασμούς.

Ακολουθεί μια ανάλυση του τι σημαίνει αυτή η πιθανή εμπορική συμφωνία για την ΕΕ και πώς επηρεάζονται οι επιμέρους ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες:

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών ACEA, σχεδόν 758.000 αυτοκίνητα αξίας 39 δισ. ευρώ (45,55 δισ. δολάρια) εξήχθησαν από την Ευρώπη στις ΗΠΑ το 2024 — αριθμός υπερτετραπλάσιος σε σύγκριση με τις αντίστροφες ροές.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πως τα αυτοκίνητα αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ΕΕ, και οποιαδήποτε παραχώρηση στο θέμα αυτό αποτελεί κρίσιμο όρο για μια συμφωνία. Ωστόσο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν αντικρουόμενους στόχους: ο Τραμπ επιδιώκει την αναβίωση της αμερικανικής παραγωγής, ενώ η ΕΕ θέλει ανοιχτές αγορές για τον τομέα της, που πλήττεται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον κινεζικό ανταγωνισμό.

BMW και Mercedes-Benz αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από έναν μηχανισμό που θα συμψηφίζει τις εξαγωγές από τις ΗΠΑ με τις εισαγωγές από την ΕΕ, καθώς και οι δύο διαθέτουν μεγάλες μονάδες παραγωγής στην Αμερική.

  • Η BMW εξήγαγε περίπου 225.000 οχήματα που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιό της στο Σπάρτανμπουργκ της Νότιας Καρολίνας το 2024, ενώ πούλησε περίπου 400.000 οχήματα στις ΗΠΑ. Εισήγαγε περίπου 175.000 οχήματα από άλλες αγορές — λιγότερα απ’ όσα εξήγαγε.
  • Η Mercedes-Benz εξάγει περίπου τα δύο τρίτα των οχημάτων που κατασκευάζει στο εργοστάσιό της στο Βανς, Αλαμπάμα — δηλαδή περίπου 170.000 αυτοκίνητα με βάση την παραγωγή του 2024. Πούλησε περίπου 324.528 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ πέρυσι και εισήγαγε περίπου 235.000 από άλλες χώρες.

Η Volkswagen (VW) δεν θα ωφεληθεί, καθώς τα περισσότερα οχήματα που παράγει στο εργοστάσιό της στο Τσάτανούγκα του Τενεσί προορίζονται για την τοπική αγορά και όχι για εξαγωγή.

Πηγή του κλάδου ανέφερε ότι γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει επίσης προσπάθεια να πειστεί η Ουάσιγκτον να αποδεχτεί φορολογικά κίνητρα επενδύσεων, τα οποία θα υποστηρίξουν τα σχέδια ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών για ενίσχυση της τοπικής παραγωγής.

Ο όμιλος VW εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή της μάρκας Audi — η οποία σήμερα εισάγει όλα τα αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ — είτε μέσω νέου εργοστασίου είτε με επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Η Porsche, επίσης μέλος του ομίλου VW, δεν θα ωφεληθεί: δεν διαθέτει τοπική παραγωγή και εισάγει όλα τα αυτοκίνητά της από την Ευρώπη.

Η Stellantis, ιδιοκτήτρια των Jeep, Ram και Chrysler, δεν θα επηρεαστεί σοβαρά από μια τέτοια ρύθμιση. Διαθέτει αρκετά εργοστάσια στις ΗΠΑ που εξυπηρετούν κυρίως την τοπική αγορά, ενώ οι ροές εισαγωγών και εξαγωγών οχημάτων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ήταν ιστορικά πολύ περιορισμένες — κυρίως μικρές ποσότητες φορτηγών από τις ΗΠΑ έναντι ευρωπαϊκών μοντέλων των Alfa Romeo, Maserati και Fiat.

Ο όμιλος είναι πολύ πιο ευάλωτος σε τυχόν δασμούς των ΗΠΑ στο Μεξικό και τον Καναδά, καθώς περίπου το 40% των οχημάτων του στη Βόρεια Αμερική κατασκευάζονται σε αυτές τις δύο χώρες — κυρίως στο Μεξικό.

Η Volvo Cars είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στους αμερικανικούς δασμούς, καθώς τα περισσότερα αυτοκίνητα που πωλεί στις ΗΠΑ εισάγονται από την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 16% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας το 2024.

Η Volvo έχει ανακοινώσει σχέδια επέκτασης του εργοστασίου της στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, προσθέτοντας ένα νέο μοντέλο δίπλα στο ηλεκτρικό EX90 που παράγεται ήδη εκεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο όχημα πιθανότατα θα είναι ένα plug-in υβριδικό SUV μεσαίου μεγέθους, μια δημοφιλής επιλογή για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Το 2024, η Polestar, που ανήκει επίσης στον κινεζικό όμιλο Geely όπως και η Volvo, ξεκίνησε την παραγωγή του SUV Polestar 3 στο εργοστάσιο του Τσάρλεστον για να αποφύγει τους βαρείς αμερικανικούς δασμούς στα κινεζικής κατασκευής οχήματα.

Προηγούμενο άρθροAudi: 60 έτη σύγχρονης εποχής και 116 από την ίδρυση της μάρκας
Επόμενο άρθροΔοκιμές Euro NCAP: 9 μοντέλα στο μικροσκόπιο