Η BYD σχεδιάζει να κατασκευάζει plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (PHEV) παράλληλα με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV) στα δύο εργοστάσια που κτίζει στην Ευρώπη.

Αυτό σηματοδοτεί στροφή στρατηγικής για την ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ήδη ωφελείται από την αυξανόμενη ζήτηση για PHEV στην περιοχή. Η BYD, η οποία επενδύει συνολικά 5 δισ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίων στο Szeged της Ουγγαρίας και κοντά στη Σμύρνη στην Τουρκία, είχε δηλώσει σε μέσα ενημέρωσης, τον Μάρτιο του 2024, ότι θα κατασκευάζει μόνο BEV στην Ευρώπη. Εκείνη την περίοδο, η ζήτηση για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αυξανόταν ραγδαία – οι πωλήσεις BEV είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 20% εκείνο το έτος, μετά από αύξηση 28% το 2023. Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της BYD, Stella Li, δήλωσε ότι η εταιρεία θα κατασκευάζει και PHEV στην Ευρώπη, ενισχύοντας τη γκάμα των κινητήρων της. Τότε, οι πωλήσεις BEV είχαν μειωθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, το νεοεισαχθέν Seal U PHEV της BYD είχε ήδη σημειώσει επιτυχία, κατακτώντας την 4η θέση σε πωλήσεις PHEV στην Ευρώπη συνολικά και την 1η θέση τον Μάρτιο. Τον Φεβρουάριο, η BYD ενημέρωσε περίπου 400 προμηθευτές εξαρτημάτων σε συνάντηση στο Τορίνο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διαχωρίσει τη γραμμή παραγωγής – η Ουγγαρία να παράγει μόνο BEV και η Τουρκία PHEV, σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες. H εταιρεία ανέφερε πως το τρέχον σχέδιο είναι να κατασκευάζονται τόσο BEV όσο και PHEV και στα δύο εργοστάσια. Το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις BEV στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 28% και των PHEV κατά 5,3%, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αγοράς Dataforce.

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην ευρωπαϊκή παραγωγή

Το εργοστάσιο της BYD στην Ουγγαρία, με αρχική ετήσια δυναμικότητα 150.000 οχημάτων και δυνατότητα διπλασιασμού, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο. Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ. Η BYD ήδη κατασκευάζει ηλεκτρικά λεωφορεία στο Komarom της Ουγγαρίας.

Το εργοστάσιο στην Τουρκία, με δυναμικότητα 150.000 οχημάτων και κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή τον Μάρτιο του 2026. Η BYD σχεδιάζει επίσης την ίδρυση ερευνητικού κέντρου (R&D) κοντά στο εργοστάσιο.

Σε συνέντευξη τον Δεκέμβριο στο γερμανικό περιοδικό Capital, η Stella Li δήλωσε ότι τα δύο πρώτα μοντέλα που θα κατασκευάζονται στην Ουγγαρία θα είναι το μικρό Dolphin και το crossover Atto 3. Ενδέχεται να ακολουθήσουν το μικρό SUV Atto 2 και το μίνι Seagull, το οποίο θα ονομάζεται Dolphin Surf για την Ευρώπη. Η BYD, ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει επίσημα ποια μοντέλα θα παραχθούν και με ποια σειρά.

Μεγάλα σχέδια για τα PHEV στην Ευρώπη

Η αναθεωρημένη στρατηγική αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της BYD να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο PHEV στην Ευρώπη, όπου αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen και η Toyota έχουν ωφεληθεί από την άνοδο της ζήτησης. Οι πωλήσεις PHEV από τις μεγάλες εταιρείες αυξήθηκαν κατά 46% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Dataforce.

Στην ευρωπαϊκή παρουσίαση του ηλεκτρικού Atto 2 τον Φεβρουάριο, η BYD ανακοίνωσε ότι θα προσθέτει παραλλαγή PHEV σε κάθε BEV εντός έξι μηνών από την κυκλοφορία του. Μέχρι τα μέσα Απριλίου, αυτό το χρονικό διάστημα μειώθηκε σε τρεις με τέσσερις μήνες – και ενδέχεται να μειωθεί στους δύο μήνες, σύμφωνα με πηγές εντός της εταιρείας.

Η Li δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους της Ανατολικής Ευρώπης τον Μάρτιο ότι μέχρι τα μέσα του 2026 κάθε μοντέλο BYD στην Ευρώπη θα έχει και έκδοση PHEV.

Η BYD τετραπλασίασε τις ευρωπαϊκές της πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας τα 28.842 οχήματα από 7.701 το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Από αυτά, τα 10.962 ήταν Seal U, που σημαίνει ότι τα PHEV αντιστοιχούσαν στο 38% του συνολικού όγκου της BYD στην Ευρώπη – από 0% το προηγούμενο έτος.

Η BYD παραμένει εξαρτημένη από την Κίνα

Παρά την ανάπτυξη στο εξωτερικό, η BYD εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κινεζική αγορά. Οι συνολικές πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 41% φτάνοντας τα 4,27 εκατ. οχήματα το 2024, γεγονός που την καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο μετά τις Toyota και Volkswagen. Από αυτά, μόνο 417.000 οχήματα πωλήθηκαν εκτός Κίνας.

Για το 2025, η BYD στοχεύει σε 5,5 εκατ. παγκόσμιες πωλήσεις, εκ των οποίων οι 800.000 εκτός Κίνας, σύμφωνα με κινεζικά μέσα. Ο στόχος για το 2026 ανέρχεται στα 6,5 εκατ. οχήματα.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • BYD
Προηγούμενο άρθροVolkswagen Polo: 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας
Επόμενο άρθροTOYOTA HELLAS – TÜV HELLAS: Πιστοποίηση περιβαλλοντικής διαχείρισης