
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κατασκευαστές εξαρτημάτων και ανταλλακτικών της αυτοκινητοβιομηχανίας με αφορμή τους δασμούς Τραμπ.
Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι προμηθευτές του κλάδου—συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των Bosch, Valeo και της CLEPA—τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για μια ισορροπημένη και προσανατολισμένη στο μέλλον διατλαντική εμπορική σχέση, κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλού επιπέδου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Εκπροσωπώντας έναν κρίσιμο πυλώνα της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης, οι προμηθευτές υπογράμμισαν τις αλυσιδωτές επιπτώσεις των πρόσφατων δασμών των ΗΠΑ στις εξαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου — όχι μόνο για τους κατασκευαστές οχημάτων αλλά και για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο Γενικός Γραμματέας της CLEPA, Benjamin Krieger, δήλωσε:
«Οι δασμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ αποτελούν σημαντική απειλή για τη βιομηχανία προμηθευτών αυτοκινήτων της ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο εξαγωγές ύψους €13,9 δισ. προς τις ΗΠΑ και έως και 125.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Οι προμηθευτές πλήττονται ακόμη περισσότερο από τους κατασκευαστές, καθώς η μείωση των εξαγωγών οχημάτων τούς επηρεάζει άμεσα, ενώ αναμένονται επιπλέον δασμοί σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων τον Μάιο. Παρόλο που στηρίζουμε μια μετρημένη ευρωπαϊκή απάντηση, προτεραιότητα πρέπει να είναι μια διαπραγματευτική λύση με τις ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθούν ακούσιες επιπτώσεις σε κρίσιμες εισαγωγές—όπως ειδικά πλαστικά, ημιαγωγοί και υψηλής ποιότητας χάλυβες—που δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν.
Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παγκόσμια εμπορική πολιτική—αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε τη δική μας πολιτική απάντηση. Τώρα είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε: έξυπνες, στοχευμένες ενέργειες στο εσωτερικό, που ενισχύουν τη θέση της Ευρώπης σε έναν αβέβαιο κόσμο. Η διατήρηση του Συντελεστή Χρηστικότητας (Utility Factor) για τα plug-in υβριδικά (PHEV) είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα, καθώς η υψηλή προστιθέμενη αξία τους στην ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Είναι ένα άμεσο σωσίβιο για τον κλάδο. Χρειαζόμαστε επίσης προσαρμογή της ρύθμισης για τις εκπομπές CO₂ ώστε να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της σημερινής αγοράς και να στηρίξει όλες τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Επιπλέον, η μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της προσέγγισης “Simplification Omnibus” και η επιτάχυνση εμπορικών συμφωνιών με τη Mercosur και το Μεξικό θα ενίσχυαν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης, διασφαλίζοντας ότι θα διατηρήσουμε την τεχνογνωσία μας και την παραγωγή εντός των συνόρων μας. Αυτό δεν είναι προστατευτισμός—είναι προστασία της ανθεκτικότητάς μας μακροπρόθεσμα.»