Με την απονομή των βραβείων Fleet Europe Awards ολοκληρώθηκε το μεγάλο, ετήσιο διεθνές event του χώρου των εταιρικών πωλήσεων και της διαχείρισης στόλων FLEET EUROPE DAYS που φέτος διοργανώθηκε στο Μιλάνο (23 & 24 Οκτωρίου) και ήταν αφιερωμένο στην ψηφιακή εποχή της εταιρικής κινητικότητας (Corporate Mobility in the Digital Age). Η διοργάνωση Fleet Europe Days έχει πλέον καθιερωθεί ως η κορυφαία συνάντηση των επαγγελματιών στόλου και κινητικότητας σε διεθνές επίπεδο, οι οποίοι την επόμενη χρονιά θα συναντηθούν – και πάλι τον Οκτώβριο – στο Λουξεμβούργο.

Global Fleet Manager της Χρονιάς είναι ο Robert Hitchcock, Global Sourcing Manager στην BAT. Το βραβείο απονεμήθηκε από τη Sabrina Eickelkamp, Head of International Corporate, Direct & Guard Sales της Mercedes-Benz Cars.
Η κριτική επιτροπή του βραβείου εντυπωσιάστηκε από τα διπλά επιτεύγματα του κ. Hitchcock, στη μείωση τόσο των ατυχημάτων, όσο και των εκπομπών CO2 για έναν στόλο που αποτελείται από περισσότερα από 10.000 αυτοκίνητα και σχεδόν 3.000 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα παγκοσμίως. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα ατυχήματα που σχετίζονται με οχήματα και μοτοσυκλέτες στην BAT μειώθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023. Παράλληλα, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 19% σε σύγκριση με το βασικό έτος του 2020, χάρη σε μια στρατηγική στόλου που επικεντρώνεται στην ηλεκτροκίνηση και τη βιωσιμότητα. Το έργο του κ. Hitchcock αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να έχει κανείς έναν στόλο που είναι ταυτόχρονα ασφαλέστερος και πιο βιώσιμος.

European Fleet & Mobility Manager της Χρονιάς αναδείχθηκε ο Marijn Slabbekoorn, Senior Director Fleet Management & Sustainability στην DHL Express Europe. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Paul Hollick, Managing Director της Lightfoot και Πρόεδρος της Association of Fleet Professionals (AFP).
Ο κ. Slabbekoorn είναι ιδιαίτερα περήφανος που πρωτοστατεί στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων παράδοσης σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ξεπερνώντας προκλήσεις που αφορούν τη ρύθμιση και τις υποδομές. Ως αποτέλεσμα, η DHL Express ήταν η πρώτη εταιρεία παράδοσης που λειτούργησε ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης σε μέρη όπως η Μάλτα, οι Βαλτικές Χώρες και η Ρουμανία. Οι προσπάθειές του έχουν καθιερώσει την DHL Express, ως ηγέτη στη βιώσιμη εφοδιαστική.

European Fleet Procurement Manager της Χρονιάς είναι η Constance Vouteau, European Mobility Category Manager στη Air Liquide. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Samuel Kellner-Steinmetz, Chief Sales Officer, Fleet Logistics Group, που εκπροσώπησε τις Traxall και Fleet Logistics.
Η κα. Vouteau επικεντρώθηκε στην επίτευξη ισχυρών επιχειρησιακών αποτελεσμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ομάδων σε κάθε χώρα για την υποστήριξη της διαχείρισης στόλου και σχετικών έργων, όπως η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και τα εργαλεία διαχείρισης στόλου. Η ηγεσία της δημιούργησε μια σταθερή βάση για τη στρατηγική διαχείρισης στόλου της AirLiquide, υποστηριζόμενη από ομάδες με αφοσίωση και πάθος σε πολλές περιοχές. Η δέσμευση της ομάδας της υπήρξε κρίσιμος παράγοντας στην επιτυχή προώθηση της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση και των πρωτοβουλιών διαχείρισης στόλου της AirLiquide.

European Fleet Sustainability Manager της Χρονιάς είναι η Silvia Branca Global Fleet & Mobility Manager, Tetra Pak. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Carlos Lahoz, Vice President Sales και Ownership Experience της Kia Europe.
Η κα. Branca είναι η πρώτη νικήτρια αυτού του καινούργιου βραβείου, το οποίο αντικαθιστά το βραβείο European Green Fleet Manager of the Year. Με τη διαχείριση ενός στόλου σε 73 χώρες παγκοσμίως, η κα. Branca έχει αντικαταστήσει το 30% των οχημάτων με ηλεκτροδοτούμενες εναλλακτικές, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 70%. Επίσης, έχει εφαρμόσει μια παγκόσμια πολιτική ενοποίησης του αριθμού των κατασκευαστών και των εταιρειών leasing, προωθώντας περαιτέρω σημαντικές βελτιώσεις βιωσιμότητας.

Fleet Innovation Manager της Χρονιάς είναι η Linda Ellis, Americas Fleet Manager της UCB. Το βραβείο απονεμήθηκε από τη Mary-Ann Ottoz, Global Fleet Sales Performance Director της Renault.
Η κα Ellis αναγνωρίστηκε από την επιτροπή για την εστίασή της σε καινοτόμους τρόπους και μέσα μείωσης των εκπομπών CO2 του στόλου της UCB, οι οποίες έχουν μειωθεί περισσότερο από 12%, πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο του 5%. Χάρη στην ηγεσία της, ο εξηλεκτρισμένος στόλος της UCB θα αυξηθεί σε 300 μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Οι πρωτοβουλίες της έχουν όχι μόνο μειώσει τις εκπομπές, αλλά έχουν μειώσει και το κόστος – αποδεικνύοντας τη δύναμη της καινοτομίας να είναι ταυτόχρονα οικονομική και οικολογική. Η κα Ellis είναι η πρώτη νικήτρια αυτού του ολοκαίνουργιου βραβείου.

European Commercial Fleet Manager της Χρονιάς είναι ο Marijn Slabbekoorn, Senior Director Fleet Management & Sustainability Europe στην DHL Express Europe. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Ivan Lequerica, VP South & West Europe της Geotab.
Η λειτουργία ενός εμπορικού στόλου ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV), έχει διαφορετική σειρά προκλήσεων από τη λειτουργία ενός στόλου αυτοκινήτων – ακόμη περισσότερο, όταν ηλεκτροδοτείς ταυτόχρονα αυτόν τον στόλο LCV σε διάφορες αγορές και τον εξοπλίζεις με τυποποιημένη υποδομή φόρτισης. Λόγω του υποδειγματικού και πρωτοπόρου ρόλου του σε αυτόν τον τομέα, ο κ. Slabbekoorn είναι ο πρώτος νικητής αυτού του ολοκαίνουργιου βραβείου.

Ο Bart Beckers, Chief Commercial Officer & Deputy CEO της Arval, τιμήθηκε με το Βραβείο Fleet Europe Hall of Fame Award 2024Ο κ. Beckers παρέλαβε το βραβείο από τον Damian Penney, Αντιπρόεδρο EMEA της Lytx Inc.
Η εκτενής εμπειρία του κ. Beckers στον τομέα του στόλου και της κινητικότητας και η θετική και ενεργητική προσέγγισή του τον έχουν οδηγήσει στην κορυφή της Arval. Ο ίδιος θεωρεί την αναδιαμόρφωση της εμπειρίας πελατών ως στοιχείο που καθορίζει τη δράση του ως Chief Operating Officer. Αυτό έχει οδηγήσει σε συνεπή ανάπτυξη πωλήσεων σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβάνοντας πιο στενές σχέσεις με τους παγκόσμιους εταίρους της Element Global Alliance (στη Βόρεια Αμερική) και την SMAS (στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού).
Ως Deputy CEO, είναι υπεύθυνος για το Arval Beyond 2020-2025 – επιτυγχάνοντας τους στόχους αυτού του στρατηγικού σχεδίου έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η δέσμευση του κ. Beckers, τόσο στην «πελατοκεντρικότητα», όσο και στη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, έχει σημασία, όχι μόνο εντός της Arval, αλλά και στη ευρύτερη βιομηχανία.

 

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης απονεμήθηκαν και τα βραβεία Remarketing Awards:

Το 2024 Fleet Europe Remarketing Sustainability Award απονεμήθηκε στη LIZY, εκπροσωπούμενη από τον Sam Heymans.  Το βραβείο απένειμε ο Thierry Degives, CEO & Managing Parner της Fleet Europe.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της επιτροπής, η Lizy άξιζε το βραβείο, γιατί επιτρέπει στους πελάτες της να νοικιάζουν μεταχειρισμένα οχήματα αντί για νέα, και επειδή η εταιρεία έχει ενισχύσει την προσφορά «τρίτου κύκλου» leasing, δηλαδή την εκ νέου ενοικίαση στο τέλος της επιστροφής του συμβολαίου, αυξάνοντας περαιτέρω την κυκλικότητα και τη διάρκεια ζωής των περιουσιακών της στοιχείων. Από την ίδρυση της εταιρείας, έχει επανανοικιάσει με επιτυχία το 70% των επιστροφών της και φιλοδοξεί να επεκτείνει τη διάρκεια leasing ενός αυτοκινήτου σε πέντε κύκλους, υπερβαίνοντας κατά πολύ τη σημερινή βιομηχανική νόρμα του ενός.

Το 2024 Fleet Europe Remarketing Innovation Award απονεμήθηκε στην OPENLANE Europe, εκπροσωπούμενη από τη Grainne van Berkum. Το βραβείο απένειμε ο Luis Maria Perez-Serrano, Πρόεδρος της CARA, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανακύκλωσης Αυτοκινήτων.
H Openlane ανέπτυξε το «Openlane Sell», την πρώτη αρθρωτή πλατφόρμα πωλήσεων που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εμπόρους αυτοκινήτων. Η πλατφόρμα προσφέρει πέντε ευέλικτα αρθρωτά στοιχεία που επιτρέπουν στους εμπόρους να προσαρμόσουν τη διαδικασία πωλήσεών τους: ένα στοιχείο trade-in (που προσφέρει ακριβείς εκτιμήσεις τιμών για όλα τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα trade-in), ένα στοιχείο περιγραφής οχήματος (που παρέχει τρόπους για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας τυποποιημένων περιγραφών), μια πλατφόρμα αυτοεξυπηρέτησης (όπου οι έμποροι μπορούν να διαχειριστούν όλες τις πωλήσεις τους), ένα στοιχείο δημοπρασίας (που παρέχει πρόσβαση στο διεθνές δίκτυο αγοραστών της Openlane) και ένα στοιχείο ολοκλήρωσης (που δίνει στους εμπόρους επιλογές για την ολοκλήρωση πληρωμών).

Το 2024 Fleet Europe Remarketing Car Manufacturer Award απονεμήθηκε στην SKODA, εκπροσωπούμενη από τον Jakub Heller. Το βραβείο απένειμε ο Pawel Samczyk, COO της Exacto Group.
Η Skoda ξεχώρισε χάρη στη στρατηγική διαχείρισης υπολειμματικής αξίας (Residual Value Management strategy). Αυτή η στρατηγική προσφέρει μια συνολική προσέγγιση μέσω μιας σειράς αλληλένδετων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για την υπολειμματική αξία, εκπαίδευσης γνώσεων, εργαστηρίων σχεδίου δράσης, εκπαίδευσης αντιπροσώπων, εργαστηρίων βέλτιστων πρακτικών και, από το 2024, ενός εξειδικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης για την υπολειμματική αξία των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτή η συνολική στρατηγική έχει επιτύχει στην ενίσχυση της υπολειμματικής αξίας της Skoda – καθώς και στην επέκταση του μεριδίου αγοράς της.

Τέλος στο Fleet Europe Remarketing Hall of Fame μπήκε φέτος ο Roland Gagel, Business Development Manager στη MacadamΗ βράβευση έγινε από τον Bertrand Donck, CEO της Macadam.
Ο κ. Gagel εισήχθη στο Hall of Fame Remarketing για τις εξαιρετικές του συνεισφορές στη βιομηχανία remarketing σε μια καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερα από 30 χρόνια. Γνωστός σε όλη τη βιομηχανία για την εκτενή του εμπειρία με κατασκευαστές αυτοκινήτων και παρόχους υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς του σε επιφανείς οργανισμούς όπως οι SGS και TÜV SÜD, ο κ. Gagel έχει ασκήσει σημαντική επιρροή στη βιομηχανία.
Η πιο πρόσφατη επιτυχία του, η οποία επαινέθηκε από επαγγελματίες του remarketing, είναι η ηγεσία του, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της CARA, στην επιτροπή State of Health αυτού του οργανισμού, όπου οι προτάσεις του έχουν βοηθήσει στη διαμόρφωση προτύπων της βιομηχανίας για την πιστοποίηση υγείας μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

 

Προηγούμενο άρθροHonda 0 Tech Meeting 2024: Τεχνολογίες Νέας Γενιάς
Επόμενο άρθροStellantis: Μείωση της παραγωγής οχημάτων ICE, αύξηση του μεριδίου των ηλεκτρικών