Με βιώσιμη ενέργεια και μηδενικές εκπομπές ρύπων, το καινοτόμο Mercedes eEconic, συμβάλλει στην επίτευξη των «πράσινων» στόχων της Airbus Helicopters.

Η Mercedes-Benz Special Trucks, σε συνεργασία με την ROHR Spezialfahrzeuge GmbH, ανέπτυξε το eEconic, ένα ηλεκτρικό όχημα ανεφοδιασμού ελικοπτέρων, το οποίο χρησιμοποιείται από την Airbus Helicopters. Αυτό το όχημα διαθέτει δεξαμενή χωρητικότητας 16.500 λίτρων και λειτουργεί με βιώσιμο καύσιμο αεροπορίας (SAF). Με μία μόνο φόρτιση, έχει την δυνατότητα να λειτουργεί έως και μία εβδομάδα χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών ρύπων στις εγκαταστάσεις της Airbus.

Το eEconic είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρικό άξονα και δύο ηλεκτροκινητήρες που παράγουν συνεχή ισχύ 330 kW, ενώ οι μπαταρίες του φορτίζονται με ισχύ έως 160 kW. Το όχημα διαθέτει σύστημα ανάκτησης ενέργειας, αυξάνοντας την αυτονομία του. Εκτός αυτών, η αντλία καυσίμου λειτουργεί μέσω του ηλεκτρικού συστήματος του οχήματος, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες για πρόσθετη ενέργεια. Παράλληλα, αυτή η τεχνολογία μειώνει την έκθεση των εργαζομένων στο θόρυβο, τη θερμότητα και τις εκπομπές ρύπων.

Το eEconic έχει σχεδιαστεί για ασφαλή λειτουργία σε απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως αεροδρόμια. Χάρη στα πανοραμικά παράθυρά του, βελτιώνεται η ορατότητα του οδηγού αλλά και η ευκολία στους ελιγμούς, παρά το μεγάλο μέγεθος του οχήματος. Η Mercedes-Benz Special Trucks και η ROHR Spezialfahrzeuge GmbH έχουν αναπτύξει ένα κοινό περιβάλλον χρήστη που παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της μπαταρίας, την εμβέλεια και την κατανάλωση ενέργειας.

Η Airbus Helicopters χρησιμοποιεί αυτό το όχημα στο πλαίσιο της στρατηγικής της για μείωση των εκπομπών άνθρακα, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές έως το 2050, με τη χρήση καυσίμων SAF και αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και η προμήθεια του eEconic αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προηγούμενο άρθροΑυτόνομα οχήματα και ρομπότ για την Uber Eats