Η Volkswagen Financial Services θα πουλήσει το 75% του μεριδίου της πλατφόρμας πληρωμών της -Volkswagen Payments- στον τραπεζικό κολοσσό J.P. Morgan, έναντι άγνωστου τιμήματος.

Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για τη δημιουργία προσαρμοσμένων λύσεων πληρωμής για το σύνολο του Volkswagen Group στην Ευρώπη και την παγκόσμια επέκτασή του.

Η Volkswagen Payments S.A. παρέχει υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών, όπως: αρχική αγορά και leasing, πληρωμές εκ του οχήματος, ανεφοδιασμό καυσίμων και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, στάθμευση, καθώς και συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως ασφάλιση και ψυχαγωγία εντός οχήματος. Δραστηριοποιείται σε 32 αγορές παγκοσμίως.

Αγορά 9 δισ. δολαρίων

Η φετινή έκθεση της Prophecy Market Insights προβλέπει πως η παγκόσμια αγορά πληρωμών από το όχημα θα αντιπροσωπεύει 8,90 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2029, από 1,90 δισ. το 2019, καθώς η πρόοδος στις τεχνολογίες συνδεδεμένων οχημάτων και το IoT ενσωματώνουν κινητά πορτοφόλια στις λειτουργίες των οχημάτων.

Το δυναμικό της αγοράς δημιούργησε συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών, εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Ήδη από το 2016, η Mastercard συνεργάζεται με τη General Motors και την IBM για την ενσωμάτωση πληρωμών στο σύστημα OnStar Go της GM. Ένα χρόνο αργότερα η Jaguar και η Shell ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επιτρέψουν στους οδηγούς να πληρώνουν τα καύσιμα στα πρατήρια της Shell με PayPal ή Apple Pay, μέσω της οθόνης αφής του αυτοκινήτου τους. Και η Visa με την Honda δημιούργησαν ένα συνδεδεμένο αυτοκίνητο με ενσωματωμένο σύστημα πληρωμών.

Αυτόνομη και συνδεδεμένη

Αυτός ο τύπος συνδεδεμένης τεχνολογίας προβλέπεται να καταστεί σημαντικότερη με την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων, τα οποία θα μετατρέψουν τον χρόνο οδήγησης σε ελεύθερο ή εργασιακό, επιτρέποντας στους οδηγούς και τους επιβάτες να ψωνίζουν ή να ψυχαγωγούνται κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους. Τα συνδεδεμένα συστήματα θα επιτρέψουν επίσης στα κοινόχρηστα αυτόνομα οχήματα (χωρίς καθορισμένο οδηγό) να πληρώνουν την επαναφόρτιση και τη στάθμευση χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή.

Ο Max Neukirchen, Γενικός Επικεφαλής Εμπορικών Υπηρεσιών της J.P. Morgan, δήλωσε: «Οι αυτόματες πληρωμές περιλαμβάνουν πολλά χαρακτηριστικά πορτοφολιού του μέλλοντος. Η συνεργασία με έναν πρωτοπόρο μας παρέχει τη μεγάλη ευκαιρία να είμαστε στο επίκεντρο».

Αγορά κινητικότητας

Η VWFS και η JP Morgan θα επιδιώξουν να αναπτύξουν την πλατφόρμα πληρωμών για νέες αγορές και κλάδους, πέραν της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου οι πληρωμές κινητικότητας θα καταστούν βασικές.

Η Volkswagen θα παραμείνει μέτοχος της Volkswagen Payments, αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία, υπό την επιφύλαξη κανονιστικών εγκρίσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο Δρ Christian Dahlheim, Επικεφαλής Πωλήσεων του Volkswagen Group, δήλωσε: «Με την πολυετή τραπεζική εμπειρία και την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά, η JP Morgan αποτελεί ιδανικό συνεργάτη για την Volkswagen Payments SA, για κάλυψη των αναγκών των εταιρειών του Volkswagen Group για εξατομικευμένες λύσεις πληρωμών από το όχημα παγκοσμίως”.

Φωτογραφία: VW

Προηγούμενο άρθροH BMW του 2040: i Vision Circular
Επόμενο άρθροΗ Kosmocar και το ηλεκτρικό μέλλον της αυτοκίνησης στην 85η ΔΕΘ